Monday, 10 October 2011

Sebab Terjadinya Moon Ring


Satu cincin bulan(Moon Ring), yang juga dikenali sebagai halo musim sejuk, adalah satu fenomena yang biasa muncul bersama-sama dengan bulan penuh. 


Nampak ada cincin keputih-putihan, kira-kira 10 hingga 20 kali ganda dari saiz bulan....

Ia adalah disebabkan oleh pembiasan cahaya dari bulan penuh dalam partikel ais yang terapung di awan, seperti yang bertentangan dengan pelangi, di mana membiaskan cahaya dalam wap air yang membentuk awan.


Oleh kerana ini berlaku paling berkesan di sudut tertentu, cincin ini muncul di bahagian bawah awan, dan sejak segi tiga serupa mesti terbentuk di antara bulan, permukaan refracting, dan titik pemerhatian, "menekankan" awan pada kira-kira jarak yang sama dari bulan, mewujudkan imej cincin.


Dalam kepercayaan kuno, ia dipercayai bahawa cincin bulan bermakna agak panas sebelum ribut musim sejuk. Ia juga berkata bahawa beberapa hari boleh dikira dengan mengira bintang di dalam cincin itu. Jika kamu kira 15 bintang, maka anda mempunyai 15 hari sebelum ribut yang akan datang.Ini berlaku pada waktu tengaharip/s: So ade berapa bintang dalam ring yang korang nampak? Petanda ribut? wallahualam..2 comments:

newbie said...

ooo..
thanks atas info ni..
fhm dh skit2.. hihi

Dah Hujan said...

Tuh la.. saya pon baru paham penyebab fenomena tersebut.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...